Summa sidvisningar

13 oktober 2011

Faror då och nu

När jag var liten varnade mina föräldrar aldrig mig för svaga isar, pedofiler, motorvägar (kan förklaras av att jag var liten i en by i Småland) eller hjälmlös cykling (kan förklaras av att det inte fanns cykelhjälmar). Den stora faran var *trumvirvel* rotvältor.
Det ringer fortfarande i öronen av mammas "Gud nåde er om ni leker under rotvältorna".
"Den kan välta tillbaka och då kläms ni ihjäl" var hennes argument.

Tänk så här:  en rotvälta är, som namnet antyder, en rot som slitits upp från marken. I denna rot sitter ett stort jävla träd. Det är enligt fysikens alla lagar lättare att ramla neråt än uppåt. 
Vilka krafter skulle få roten med tillhörande träd att välta tillbaka? En tornado? Möjligen. Chanserna  att vi skulle vara ute och leka under en tornado är dock tämligen små. Mankraft? Tänkbart. Men om tio fullvuxna karlar, för det är ungefär det som krävs, hade fått för sig att lyfta tillbaka trädet skulle vi väl hunnit undan?

Har ni liknande erfarenheter? Eller var rotvältor bara farliga i 70-talets Småland?

7 kommentarer:

Lisa sa...

Nja. De var ÄVEN farliga i 80-talets småland, för jag fick inte heller under några som helst villkor leka I NÄRHETEN av rotvältor.

Gjorde jag ändå.

Och se hur bra det gick.

Jenny Palm sa...

Haha! Det kanske är ett småländskt fenomen? Å andra sidan, bor man i Stockholms innerstad behöver man inte bry sig så mycket om träd över huvud taget?

lillaanna sa...

Var farligt också i Eskilstunatrakten på den tiden. Dock var det farligare (alla kategorier) att klättra högt upp i en tall. Enligt min mamma.

Ulle sa...

Ok, här kommer tråkiga jag, men faran ligger väl i om trädstammen knäcks? Då skulle själva roten falla tillbaka. Men jag kan ha fel ;) Det kanske faktiskt inte är farligare än som att ögonen kunde fastna om man skelade..

Jenny Palm sa...

Ulle, jo, det finns en viss risk då. Med betoning på VISS. Det ska ändå mycket till innan roten faller tillbaka. Tror jag.

Jenny Palm sa...

Lilla Anna: Det är jag benägen att hålla med om! För som sagt, det är lättare att ramla ner än upp:-) Ramlar man från en talltopp är risken överhängande att man i alla fall får jäkligt ont nånstans!

Den där tjockisen sa...

haha rotvältor! Det hade jag glömt. Det var det farligaste som fanns i Värmland också. Ligga i baksätet utan bälte medan föräldrarna satt och kedjerökte i framsätet var visst inte farligt - men rotvältorna...
Hur livsfarliga som helst ju.